Sandra Konings, BBL leerling VZ (ig), Brink 17-18

“Mijn beeld van de verzorging was eerst van het billen wassen”.

Via deze website heb ik gesolliciteerd op een BBL vacature VZ (ig). De opleidingsrichting was een bewuste keuze. Ik werkte al een aantal jaren als thuishulp in de ouderenzorg. Maar goed, dat wilde ik niet mijn hele leven blijven doen. Mijn zus wees me op de opleiding van VZ IG, die ze nog doet. Tja, dat ik de gehandicaptenzorg ben ingerold, was gewoon toeval.

Mijn beeld van de verzorging was eerst van het billen wassen. Daar ben ik vrij snel van teruggekomen. Na 2 dagen wist ik niet beter. Het wassen is een klein deel van mijn werk. Daarnaast kleed ik cliënten aan, breng ze naar bed, geef ik ze eten. Op Brink 17 hebben de cliënten meer begeleiding en structuur nodig, vanwege hun autisme. Wat ook erg leuk is, zijn de weekendactiviteiten; wandelen, naar de boerderij om dieren te voeren, muziek luisteren. Er is één cliënt die een zaagtafel heeft op zijn kamer. Dit is enerzijds om zijn motoriek te stimuleren, anderzijds voor zijn agressiebeheersing.

Het mooie aan mijn werk vind ik dat je wordt gewaardeerd door de bewoners en erg welkom bent als je binnen komt lopen. Je merkt dat gewoon. Ze zijn vrolijk als je komt. De manier waarop je met ze om kunt gaan, vind ik heel leuk. De bewoners zijn meervoudig gehandicapt. Er wordt veel gelachen met de bewoners onderling en met het team. Ik maak zelf ook graag grapjes met ze. Daarentegen is het gedrag van de bewoners niet altijd makkelijk voor me, zoals agressie. Je kunt je er (bijna) niet op voorbereiden, het is elke keer anders en komt onverwacht.

Binnenkort ga ik naar mijn 2e werkleerplek: Woonvorm de Munsel in Boxtel. Dit is totaal anders dan waar ik nu werk. Het niveau van de cliënten (op mijn nieuwe plek) is hoger, een aantal heeft NAH (niet- aangeboren hersenletsel). Alle cliënten wonen zelfstandig, hebben een eigen appartement.

Ze bellen als ze je nodig hebben, je zit op kantoor of loopt tussen de units rond. Ik zie deze fase als een nieuw leerproces, moet opnieuw beginnen. Ik heb er zin in!

Een BBL traject is best pittig. Veel dagen en op onregelmatige tijden werken, 2 dagen in de 2 weken naar school, schoolopdrachten in eigen tijd maken. In het begin van mijn opleiding was er weinig tijd voor sociale contacten. Ik moet er veel voor doen en laten. Ik wil graag als ik mijn diploma heb, verder met de 2-jarige opleiding voor Verpleegkunde. Echter, ik  focus me eerst op mijn huidige opleiding. Wat ik wel zeker weet is dat ik in de gehandicaptenzorg wil blijven!