Lieke Timmermans, Begeleider Flexpool

“Ik kan teams op weg helpen, dat vind ik erg leuk.”

De laatste twee jaar van mijn HBO-V duale opleiding heb ik afgerond bij SWZ, locatie Zonhove. Na mijn diplomering in 2004 heb ik als Persoonlijk Begeleider bij diverse Brinken (woongroepen) van Zonhove gewerkt. Na de geboorte van mijn eerste dochter, 4,5 jaar geleden, ben ik gaan werken in de flexpool.

De reden dat ik als medewerker flexpool ben gaan werken, is dat mijn thuissituatie het niet toelaat om met een parttime contract op een vaste werkplek te gaan werken. De onregelmatige en korte diensten, zoals een ochtenddienst zijn voor mij niet haalbaar met kinderopvang. Mijn vriend werkt in de bouw, maakt lange dagen met soms onregelmatige tijden. Ik werk vooral in de avonden (bijv. een slaapdienst) of weekenden, gemiddeld 2 tot 3 diensten per week. Zo heb ik de flexibiliteit en vrijheid om mijn rooster te bepalen. Mijn werkgebied is heel breed: zowel Zonhove (Son & Breugel) als de buitenlocaties, zoals Veghel, Den Bosch, Eindhoven en Uden. Meestal word ik op de woongroepen ingezet.

Waar je als medewerker in de flexpool rekening mee moet houden, is dat de inwerkperiode minimaal kan zijn. Door mijn ruime ervaring en met logisch nadenken ben ik niet zo snel uit het veld geslagen. Het contact dat je met de teams en cliënten hebt, is wel veel vluchtiger dan wanneer je vast in een team werkt. Het grote voordeel is dat ik soms simpele oplossingen kan aandragen omdat ik op zoveel locaties werk. Zo had ik een keer een cliënt die een relatie zocht. Ik wist van een andere locatie dat zij met een datingbureau speciaal voor mensen met een beperking samenwerken. Zo kan ik teams op weg helpen, dat vind ik erg leuk.

Met mijn achtergrond als verpleegkundige kan ik de verpleegtechnische handelingen, zoals katheteriseren, medicatie toedienen en stomazorg blijven doen. Echter, de begeleiding en omgang met cliënten vind ik het leukste aan mijn werk. Bij SWZ heerst een huiselijke en gemoedelijke sfeer.

Als ik jonge kinderen met een meervoudige beperking zie genieten van het badderen, bellenblazen en liedjes zingen, dan krijg ik kippenvel. Dat is waarom ik in de gehandicaptenzorg werk!