Frank Verkuylen, Begeleider Brink 14-16

“SWZ wil dat werknemers tevreden komen werken en net zo tevreden naar huis gaan”

Frank Verkuijlen-Breuer werkt sinds 2015 als verzorgende IG en (schaduw)begeleider bij SWZ Zonhove. Als ‘herintreder’ in de zorg was het voor hem nieuw om te zorgen voor mensen met een ernstige meervoudige beperking. Maar al gauw ontdekte hij dat de zorg voor deze cliënten helemaal zijn ding is.

Waarom koos je voor een opleiding bij SWZ?
Toen ik nog in Duitsland woonde, werkte ik als operatieassistent. In Nederland runde ik samen met mijn partner 17 jaar een eigen zaak. Toen dat stopte, ben ik als vrijwilliger in een hospice gaan werken. Zo ontdekte ik dat ik de zorg weer in wilde.
Ik kon bij SWZ een opleiding gaan volgen. Ik vond het wel spannend, want ik had nog nooit met mensen met een ernstige meervoudige beperking gewerkt. Ik had geen idee of ik dat zou kunnen en willen. Maar ik heb geen dag spijt gehad van deze keuze!

Waarom was SWZ de goede keuze voor jou?
SWZ gaf me als stagiaire en leerling de ruimte en tijd om mezelf te vinden. Dat vind ik een sterk punt van SWZ: iedereen krijgt een nieuwe kans. Daarbij denken we vooral in oplossingen. SWZ wil gewoon dat werknemers tevreden komen werken en net zo tevreden weer naar huis gaan.

Waar word jij blij van in je werk?
Heel simpel: de glimlach van elke cliënt! Het motiveert mij enorm dat je cliënten kunt helpen om het beste uit zichzelf te halen. Dat lijken soms kleine dingen. Maar bijvoorbeeld zelf tanden kunnen poetsen is een enorme mijlpaal voor mijn cliënten. Ik heb ook twee wijze lessen geleerd: cliënten kunnen vaak veel meer dan je denkt of verwacht en zij genieten enorm van het leven. Ze geven zoveel liefde aan je terug! Dat zorgt dat ik elke dag geniet van mijn werk.

Hoe wil jij nog in je werk groeien?
SWZ zit nu in een pittige fase, omdat we overstappen op zelforganiserende teams. Als teams krijgen we de kans om zelfstandiger te worden. Zo ben ik in mijn team verantwoordelijk voor veiligheid/BHV en ICT. Dat vind ik een mooie ontwikkeling. Daarnaast wil ik me verder verdiepen in het werk als (schaduw)begeleider en de scholing tot werkbegeleider volgen. Ik ben dus nog lang niet uitgeleerd!

Wat voor type collega’s vind jij bij SWZ passen?
Je moet je werk serieus nemen en doen. Daar hoort ook bij dat je zo nu en dan een clown moet zijn. Want er wordt gelukkig bij SWZ ook veel gelachen!