Nicole Lardinois, Aandachtsfunctionaris Vrijwilligers, Woonvorm Someren

“Aanvoelen of het met de vrijwilliger lekker loopt”

“Sinds twaalf jaar werk ik als begeleider op een woonvorm in Someren. Hier wonen zestien mensen met niet-aangeboren hersenletsel of een lichamelijke beperking. We hebben zestien vrijwilligers voor wie ik contactpersoon ben. Elke medewerker heeft een extra taak, bij mij is dat het vrijwilligerswerk. Ik doe het al lang en vind het erg leuk. Omdat ik zelf veel ervaring heb met vrijwilligerswerk, past het ook bij me.

Wat ik altijd probeer, is zaken vóór te zijn. Daarom houd ik goed in de gaten hoe het met een vrijwilliger gaat. Sowieso bel ik na de eerste keer de vrijwilliger op om te vragen of het klikte en of het leuk was. Na een paar maanden doe ik dat opnieuw. Natuurlijk kan elke vrijwilliger met vragen bij mij terecht, maar zelf voel ik best snel aan of het lekker loopt. Heb ik daar twijfels over, dan informeer ik actief bij de vrijwilliger hoe die het vindt gaan.

De kracht van onze woongroep is dat de vrijwilligers dingen doen die ze zelf leuk vinden. En ook dat dit ongedwongen gebeurt en vaak spontaan. Meestal regelt de vrijwilliger het samen met de bewoner. Sommige mensen komen elke week langs, bijvoorbeeld om spelletjes te doen. Of ze gaan met een bewoner naar het dorp of een terras. Steeds vaker melden vrijwilligers zich die zich liever niet op vaste momenten vastpinnen. Dan zeggen ze: ‘laat maar weten als je me nodig hebt’. Of ze bellen de bewoner spontaan met de uitnodiging om pannenkoeken te komen eten. Er zijn ook twee mannen die een keer per maand met bewoners naar een thuiswedstrijd van PSV gaan.